PGB zorg begeleiding
PGB-zorg Begeleiding
Ben je zelfredzaam?
PGB aanvragen
Oriëntatieconsult
Verantwoording PGB
Inhoud Begeleiding
Tarief
PGB-zorg Begeleiding
Als PGB-houder kun je je Persoonsgebonden Budget besteden aan Begeleiding door Marion Gulpers van Bureau voor Focus Transformatie. Begeleiding in het kader van AWBZ-zorg (dat is zorgverlening die wordt vergoed uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) draait om behoud van zelfredzaamheid en is bedoeld voor mensen met een chronische ziekte, handicap, psychiatrische stoornis of andere beperking. Je komt voor deze zorg in aanmerking als daarmee kan worden voorkomen dat je in een instelling zou moeten verblijven of het gevaar loopt jezelf te verwaarlozen. Marion Gulpers levert vanuit Bureau voor Focus Transformatie goed geregelde hulp passend bij je beperkingen.
Ben je zelfredzaam?
Begeleiding in het kader van AWBZ-zorg is gericht op het bevorderen, het behoud of het compenseren van zelfredzaamheid. Zelfredzaam zijn betekent dat je:
- het vermogen hebt om zelfzorghandelingen uit te voeren, danwel de regie te voeren over de zelfzorghandelingen,
- het vermogen hebt tot sociaal functioneren in de dagelijkse leefsituaties, zoals thuis en in relatie met vrienden en familie,
- het vermogen hebt om zelf in je dagstructurering te voorzien, en dat je
- zelf besluiten kunt nemen en regie voeren.
Lukt dat niet in je eentje noch met de de mensen om je heen, dan kun je een beroep doen op de AWBZ door zorg aan te vragen bij CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg). Je komt voor vergoeding van zorg in aanmerking als men daar vaststelt dat je matige tot zware beperkingen hebt op één of meer van deze vijf terreinen:
- sociale redzaamheid,
- je bewegen en verplaatsen,
- probleemgedrag,
- psychisch functioneren, of
- geheugen- en oriëntatiestoornissen.
PGB aanvragen
Aanvragen van AWBZ-zorg doe je bij deze overheidsinstelling: Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ), www.ciz.nl. De toekenning van de zorg wordt geregeld door het Zorgkantoor in jouw regio, dat zijn bekende zorgverzekeraars die door de overheid zijn belast met de uitvoering van de AWBZ. Zij berekenen de hoogte van de zorguitkering en je eventuele eigen bijdrage.
Als je van CIZ een positieve indicatie krijgt in de vorm van "Begeleiding individueel in uren", en je wilt voor die Begeleiding Marion Gulpers inhuren, kies dan voor een Persoonsgebonden Budget (PGB) in plaats van Zorg in Natura (ZIN). Zorg in Natura wordt geleverd door zorginstellingen waar Zorgkantoren overeenkomsten mee gesloten hebben, zoals revalidatiecentra. ZIN betekent dat de zorg die jij krijgt door het Zorgkantoor direct aan de instelling wordt betaald. Met een PGB kun je zelf je zorgaanbieder(s) uitkiezen en betalen. Het moet wel zorg zijn zoals bedoeld in de AWBZ, en zoals door CIZ voor jou is geïndiceerd, maar de zorgaanbieder hoeft geen overeenkomst met een Zorgkantoor te hebben.
Het Zorgkantoor betaalt het bedrag van je PGB aan jou uit. Periodiek moet je aan het Zorgkantoor verantwoorden bij wie en voor hoeveel geld je PGB hebt besteed. Het Zorgkantoor controleert of die zorg binnen het AWBZ-domein valt en voert steekproefsgewijs controles uit op de boekhouding die PGB-houders moeten bijhouden van hun bestedingen. Voorlichting en hulp bij dat traject vind je op de site van Per Saldo: www.pgb.nl
Oriëntatieconsult Begeleiding
Zodra je PGB-houder bent kun je een afspraak maken voor een oriëntatieconsult Begeleiding: tel. 0655 988 689. Daarin inventariseren we wat je nodig hebt en wat Bureau voor Focustransformatie je kan bieden. In het algemeen is er een wekelijks consult en contact per email en/of telefoon.
Verantwoording PGB-besteding
Zorgkantoren gaan akkoord met verantwoording van PGB-besteding aan Marion Gulpers van Bureau voor Focustransformatie, omdat zij als freelancer Begeleiding in het kader van AWBZ-zorg levert - individueel, op afspraak en direct oproepbaar - zoals omschreven in het wettelijk kader in "Beleidsregels indicatiestelling AWBZ" van VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport), artikel 6 van het "Besluit zorgaanspraken AWBZ (Bza)" onder activiteiten a, b en c.
Voor sommige zorgaanbieders ben je een heuse werkgever: je neemt de zorgverlener in dienst. Dat kan veel extra administratie met zich meebrengen. Dat is hier niet het geval. Je hoeft als PGB-houder voor Begeleiding door Marion Gulpers geen salarisadministratie te voeren noch belastingaangifte te doen, want Marion is zzp'er (zelfstandig ondernemer zonder personeel) en draagt zelf premies en belasting af. Bij aanvang vul je samen met haar een Zorgovereenkomst in (dat is een standaardformulier), die jullie beiden ondertekenen. Bureau Voor Focus Transformatie krijgt een copie en het origineel bewaar je zelf in je PGB-administratie.
Marion Gulpers is als PGB-zorgaanbieder hanteert de gedragscodes en aanbevelingen van Per Saldo (zie www.pgb.nl) Dit zijn voor Marion Gulpers vanzelfsprekende normen en illustreren wat je van haar bedrijfsvoering kunt verwachten.
Inhoudelijk bestaat Begeleiding geheel of gedeeltelijk uit:
1. Het ondersteunen bij het aanbrengen van structuur of het voeren van regie, gericht op de beperkingen en stoornissen in de sociale redzaamheid, oriëntatiestoornissen, probleemgedrag en psycho-sociale functies. Het betekent dat je hulp krijgt bij:
- het in gang zetten of compenseren (door het anders aan te pakken, of door het samen te doen) van
- eenvoudige of complexe taken,
- besluiten nemen en gevolgen daarvan afwegen,
- regelen van randvoorwaarden op het gebied van wonen, onderwijs, werk, inkomen, iets kopen/betalen,
- het stimuleren tot en voorbereiden van een gesprek met dit type instanties (dit betreft niet het meegaan naar/aanwezig zijn bij het gesprek),
- het plannen, stimuleren en voorbespreken van activiteiten,
- het op gang brengen of compenseren (door anders aanpakken of samen doen) van opstellen en bijstellen van dag- en weekplanning,
- dagelijkse routine,
- inzicht krijgen in (mogelijke) gevolgen van besluiten,
- het je aan regels/afspraken houden,
- het herzien en eventueel terugkomen op je besluiten of veranderen van je gedrag.
2. Het ondersteunen bij praktische vaardigheden/handelingen ten behoeve van zelfredzaamheid, gericht op de beperkingen in de sociale redzaamheid en het zich bewegen en verplaatsen. Dat betekent dat je hulp krijgt bij:
- het uitvoeren of overnemen van eenvoudige of complexe taken/activiteiten, of bij oplossen van praktische problemen die buiten de dagelijkse routine vallen,
- het uitvoeren van vaardigheden die al eerder geleerd zijn zoals sociale vaardigheden,
- het beheren van (huishoud)geld,
- de administratie (alleen in de zin van oefenen),
- het gebruik openbaar vervoer (alleen in de zin van oefenen),
- het openmaken van post, voorlezen en regelen, afhandeling praktische zaken, of het laten overnemen ervan,
- het plannen en stimuleren van contact in persoonsgebonden sociale omgeving.
3. Het bieden van toezicht houdt bijvoorbeeld in:
- toezicht op- en het aansturen van gedrag ten gevolge van een stoornis, thuis of elders (bijvoorbeeld tijdens onderwijs, tijdens medisch onderzoek),
- toezicht gericht op het bieden van fysieke zorg, zodat tijdig in kan worden gegrepen bij bijvoorbeeld valgevaar, of complicaties bij een ziekte of na een operatie.
4. Oefenen met het aanbrengen van structuur of het voeren van regie en/of het uitvoeren van handelingen die zelfredzaamheid tot doel hebben. Het gaat dan om:
- oefenen door jouzelf: oefenen met vaardigheden zoals het gebruik van hulpmiddelen voor communicatie (apparatuur zoals telefoon/computer),
- het stimuleren van wenselijk gedrag, en het inslijpen van wenselijk gedrag,
- oefenen van de mantelzorger/gebruikelijke zorger: hoe om te gaan met de gevolgen van jouw aandoening, stoornis of beperking.
Hierbij moet zijn vastgesteld dat je gemotiveerd en leerbaar bent om te oefenen en trainbaar bent, dat het oefenen programmatisch en doelmatig plaatsvindt, en/of dat mantelzorg in de directe omgeving en/of je gebruikelijke zorger gemotiveerd en leerbaar is om te oefenen en trainbaar is.
Oefenen betekent hier ‘inslijten’ van vaardigheden en/of handelingen, en betreft het aanbrengen van structuur of het voeren van regie. In deze zin betreft het dus het leren toepassen van reeds aangeleerde vaardigheden of gedrag. Oefenen in de zin van Begeleiding kan ook aan de orde zijn indien je beperkingen als een gegeven worden beschouwd, en er op basis van deze beperkingen op zichzelf staande praktische vaardigheden en gedrag worden aangeleerd, die de zelfredzaamheid ten doel hebben, en er geen multidisciplinaire aanpak wordt vereist. Dat kan gelden als je bijvoorbeeld iemand bent met een vertraagde leerbaarheid waarvoor zorg vanuit de eerste lijn vanwege deze vertraagde leerbaarheid geen oplossing biedt. Dit leren van praktische vaardigheden en/of activiteiten en gedrag kan zowel ten goede komen aan jouzelf als aan je directe omgeving.
Tarief
Voor Begeleiding in het kader van AWBZ-zorg op traject basis geldt een uurtarief van € 48,= exclusief telefoon- en reiskosten.
Voor eenmalige begeleiding in het kader van AWBZ-zorg geldt een uurtarief van € 70,= exclusief telefoon- en reiskosten.
Mail voor het stellen van vragen of het maken van een afspraak naar focus@mariongulpers.nl